Praktijkondersteuner GGZ
De Praktijkondersteuner GGZ, vaak afgekort als POH-GGZ, staat voor praktijkondersteuning van de huisarts voor wat betreft de geestelijke gezondheidszorg. De Praktijkondersteuner GGZ probeert samen met de huisarts patiënten met psychosociale klachten en/of problemen in de persoonlijke sfeer te ondersteunen en kortdurend te begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan problemen in sociale sfeer, op het werk, stressklachten of somberheidsgevoelens.
In eerste instantie doen zij dat door de situatie met de patiënt in kaart te brengen. Op basis daarvan maken zij een vervolgplan. Dat kan bestaan uit een verwijzing naar een andere specialist, zoals een psycholoog, of door zelf een aantal gesprekken te voeren, meestal is dat 5 tot 10 gesprekken. Voor het eerste gesprek wordt in principe 40 minuten ingepland, voor de vervolggesprekken 30 minuten.
De Praktijkondersteuner GGZ besteedt ook aandacht aan het leren omgaan met lastige situaties. Denk bijvoorbeeld aan rouwverwerking of omgaan met chronische ziekte. Voor de Praktijkondersteuner GGZ zijn vertrouwen, laagdrempeligheid en transparantie belangrijke aspecten in het werk.
Wanneer je behoefte hebt aan een gesprek met de POH-GGZ ga je eerst in gesprek met de huisarts, deze maakt een inschatting of een traject bij de POH GGZ het beste aansluit bij jouw behoeftes. De POH-GGZ houdt de huisarts vervolgens ook op de hoogte van de voortgang van de gesprekken. De gesprekken vallen onder huisartsenzorg en worden volledig vergoed.